MASAL DİNLEYEN ÇOCUK
Çok küçük yaşlarda çocuklar henüz sözel iletişim kuramadıklarında doğayı; dinleyerek ve gözlemleyerek keşfederler. Masallar onların bu keşif yolculuğunda sizlere yardımcı olmak için iyi birer araç olabilirler çünkü; masallar ders amacı güttüğü için çocukları gerçek hayata hazırlarlar. Nasıl mı? Masallarda iyiler her zaman kazanır, kötüler ise ceza alır; masallarda çalışırsın, çalışırsan karşılığını alırsın; eğer çalışmazsan beklentilerin gerçekleşmez ve çalışmadığın için her zaman pişmanlık duyarsın.
Masallar çocuklarınıza empati kurmayı öğretir; masal çocuğa der ki: sen kandırılabilirsin ama doğru yolu bulabilirsin, başına istemediğin şeyler gelebilir ama sen zihninle bunun üstesinden gelirsin. Düşersin ama kalkmayı öğrenmelisin, hatalar yapabilirsin; ama fark ettiğinde güçlenirsin. Masallar iyi kahraman örnekleri ile çocukların ruh dünyalarını geliştirir ve karşılaştıkları problemleri çözebilmeleri için onlara çıkış yolunu gösterir. Örneğin; kahramanın pes etmeden yoluna devam etmesi, çocuğa sabırlı olmanın gücünü öğretir.
Masal çocuğa derki: bir kuyuya düşebilirsin ama çıkacağına her zaman inanırsan ve çabalarsan, mutlaka çıkmayı başarabilirsin. Masallar içinde şarkılar, tekerlemeler ve bilmeceler barındırır. Bunlar çocuğun ilgisini çeker, çocuklar öğrendikleri tekerlemeleri ve bilmeceleri sürekli söylemek isterler. Bu durum çocuğun kelime haznesinin gelişimini destekler. Masallar çocuğa hayal ve gerçek arasındaki dengeyi öğretir. Masal çocuğa der ki: hayal kurmakta özgürsün; ama gerçeği her zaman görmelisin. Masallar kurdukları döngüde ahlaki duyguları geliştirir ve değer eğitimini somutlaştırır. Masal çocuğa derki: dürüst davranırsan istediğine kavuşursun; ama insanları kandırırsan bunun cezasını çekeceksin. Masal dinleyen çocuk zamanla masal anlatmak ister; masal anlatan çocuğun hitabet yeteneği gelişir. Böylelikle masallar çocuğun dil gelişimini de desteklenmiş olur.
Bebeğinizi ilk hissettiğiniz o büyülü anda, o da sizi hissetmeye başlar ve dışarıdan gelen seslere zamanla daha duyarlı olacaktır. Bu yüzden ileriki dönemde bebeğinizin yaratıcı düşünebilmesi ve sağlıklı bir psikolojik gelişim sürdürebilmesi için küçük yaşlardan itibaren ona masal anlatmaya başlamalısınız. Fakat bu aşamada önemli olan, masalınızı bebeğin yaşına uygun seçmenizdir. Örneğin; masalda dev ejderha oduncuyu yutuyor, sihirli bir değnek prensi kurbağaya çeviriyorsa; bebeğiniz henüz soyut düşünemediği için; bu masal onu olumsuz etkileyecek gece kabuslarına sebep olabilecektir. Bu yüzden yaş grubuna uygun masallar seçmeye özen göstermelisiniz. Bununla birlikte masallar çocukların hayal dünyalarını zenginleştirir; çünkü masallarda dev anaları, uzun saçlı kızlar, prensesler, bilgeler, doğa üstü güçler gibi çocukların renkli düşlerinde yatan kahramanlar vardır.
Cemal Süreyya derki: ‘Hiç masal dinlememiş çocuklar büyüdüklerinde kedi resmini bile cetvelle çizerler.’ Uçsuz bucaksız hayaller kurabilen, kurduğu hayalleri sabırla gerçekleştirebilen çocuklar yetiştirebilmeyi dilerim. Gökten üç elma düşmüş biri bana, biri sana biri de bu yazıyı okuyanların başına.
Çok güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık 🙂
Masal der ki açıklamalarına ayrıca çok bayıldım, kalemine sağlık 🙏 Uçsuz bucaksız hayal kurabilen çocuk yetiştirmek en büyük hayalim. Son günlerde okuduğum en güzel yazı olabilir ❤️
Yaaa çok güzel bir yazı olmuş okurken kızımın ilk zamanları geldi aklıma 🥰🙈 inşallah biz de uçsuz bucaksız hayaller kurabilen çocuklar yetiştirebiliriz 🙏🏻❤️
Elinize yüreğinize sağlık çok güzel..
Mükemmel bir anlatım gerçekten, bayıldım
Masal dinleyen çocuk okudukça insanı dusunceler alıp götürüyor çocukların ne kadarda masallara ihtiyacı olduğunu dahada iyi anliyorsun çocuklarla ilgili çok güzel bir yazı olmuş yazarımızı tebrik ederim kalemine sağlık.
Masalı o kadar güzel tanımlamışsınız ki. Keşke sizin de dediğiniz gibi her çocuk masallarla büyüse. Masal dinlerken çocukların zihninde oluşan pencerenin içine girmek isterdim, kim bilir nasıl düşler kuruyorlardır o anda🤍 yazınızı çok çok beğendim kaleminiz daim olsun🤍
Emeğinize, kaleminize, düşüncelerinize sağlık. Göz nuru bir anlatım olmuş. Daha nicelerini bekliyoruz inşallah.😌
Harika bir yazı olmuş gercekten emeğine yüreğine kalemine saglik👏