Çocuk, Köstebek, Tilki ve At
Charlie Mackesy tarafından yazılan kitap Mundi Yayınevi aracılığı ve Tankut Baler çevirisi ile bizlerle buluşuyor. Mackesy, Britanyalı sanatçı, illüstratör ve yazar 11 Aralık 1962’de Northumberland, Birleşik Krallık’ta dünyaya gelmiştir. Radley College ve Hexham, Queen Elizabeth Lisesi’ne devam etti ama yüzmek ve çizmek ilgisini okuldan daha çok çekti. İki kez üniversite okumaya niyetlendiyse de eğitimine devam etmedi, vazgeçti. Hiç sanat eğitimi almadı; fakat çizim her zaman ilgisini çekti hatta önceliği oldu. Çizerlik kariyerine ilk olarak The Spectator’da başladı ve Oxford University Press bünyesinde kitaplara illüstrasyonları çizerek devam etti. Sonrasında Londra’daki ilk sergisinden sonra New York ve Edinburg’taki birçok galeride çizimleri sergilendi.

İlk olarak Ekim 2019’da yayımlanan Çocuk, Köstebek, Tilki ve At yüz haftadan uzun bir süre boyunca Sunday Times Çoksatar Listesi’nde ilk onda kaldı; ayrıca aynı yıl içinde hem Barnes and Noble Yılın Kitabı Ödülü’nü hem de Waterstones Yılın Kitabı Ödülü’nü kazanan ilk kitap oldu. British Book Awards’ta 2020 için kısa listeye kalan Çocuk, Köstebek, Tilki ve At, Nielsen Çoksatar Ödülleri 2020’de de Platin Ödül kazanan sekiz kitap arasında yer aldı.

Çocuk, Köstebek, Tilki ve At; belki 20 dakika kadar kısa bir sürede okuyup bitirebileceğiz fakat sonrasında defalarca okuyacağız ve başucu kitabı yapacağınız türden bir kitap. Çocuklar için değil, büyüklere daha doğrusu anlayabilenlere, anlamlandırabilenlere göre yazılmış bir kitap. Anlatılmak istenenler kitapta öyle uzun söylevlerle, nutuklar ile değil; kısa, öz ve samimi cümleler ile anlatılıyor. Kitap kimine göre manifesto kimine göre ise mutluluk rehberi.

Bir bahar günü kırlarda tek başına dolaşmaya çıkan bir oğlan çocuğu, önce bir köstebekle, sonra da bir tilki ve bir atla tanışıp arkadaş oluyor; konuşa konuşa yürürlerken birbirlerine sordukları sorular üstünden kitap da bizi dostluk, hayat, sevgi ve ihtiyaçlar üzerine düşündürüyor.
Kitap arka kapağında yer alan ilgili görüşlerden bazıları ise şöyle:
“Açıkçası dünyanın şu anda Charlie’nin yapıtına ihtiyacı var.” – Miranda Hart
“Yaşamam gereken dünya burası ama keşke orada yaşasam dediğim dünya, Mackesy’nin yarattığı dünya.” – Elizabeth Gilbert
“Sevgi, dostluk ve iyi kalplilik – bu kitap evrensel bir dil konuşuyor.” – Bear Grylls
Benim kitaptaki en sevdiğim ve sıklıkla paylaştığım bölüm ise:
“Çok tuhaf değil mi?
Sadece dışımızı görebiliyoruz, oysa hemen her şey içimizde oluyor.”
Daha çok içimize bakabilmemiz dileğiyle…
Mükemmel bir yazı🙂 Kaleminize sağlık…