BAĞLANMA STİLLERİ
Partner seçimlerimizde tesadüf eseri benzer kişileri bulduğumuzu düşündüğümüz anlar olabilir. Ancak bu durum pek de tesadüf değildir. Seçimlerimiz çevresel ve psikolojik birçok sebebe dayanır. Bu yazımda da karşımızdaki kişiyle kurduğumuz ilişkiyi şekillendiren önemli bir noktadan bahsedeceğim: bağlanma stilleri.
Belki daha önce duydunuz, belki de bu size çok yeni bir kavram. Önce ne olduğunu açıklayayım.
Bağlanma stilleri bebeklik döneminde bebeğin anneyle arasında kurduğu ilişki sonucu oluşur. Oluşan bağlanma stili de ikili ilişkilerdeki yaklaşım ve davranış şeklimizi etkiler. Eğer bebeğin ihtiyaçları zamanında ve yeterli şekilde karşılandıysa güvenli bağlanma, eksik/tutarsız karşılandıysa güvensiz bağlanma oluşur. Detaylarına hep beraber bakalım.
GÜVENLİ BAĞLANMA
Bebeğin ihtiyaçları (sevgi, yemek, ilgi, bakım) anne tarafından tutarlı ve düzenli şekilde karşılandıysa kişi güvenli bağlanma sergiliyor demektir. Güvenli bağlanan bireyler olumlu benlik algısına sahip olurlar.
- Kendilerini sevilmeye değer görürler.
- Çoğu zaman özgüvenleri yüksektir.
- Diğer insanlarla güven konusunda çok sorun yaşamazlar.
- Empati ve sosyal yeterlilikleri yüksektir.
- Sosyal ortamlarda rahat ve güvenli hissederler.
GÜVENSİZ BAĞLANMA
- Kaygılı Bağlanma
Bu bağlanma stilinde bebeğin ihtiyaçları tutarsız ve istikrarsız şekilde karşılanmıştır. Bu nedenle bu bireyler ilgi gördüğünü fark edince bu ilgiyi kaybetmemek için yoğun bir kaygı duyar ve davranışları istikrarsız olabilir.
- Yakınlık ihtiyacı duyarlar ve bu arayış sürekli devam eder.
- Yakınlık hiçbir zaman istedikleri düzeyde ve yeterli değildir.
- Terk edilmeye yönelik yoğun bir endişeleri vardır.
- Yakınlık ihtiyacı duyarlar ve bu arayış sürekli devam eder.
- Yakınlık hiçbir zaman istedikleri düzeyde ve yeterli değildir.
- Terk edilmeye yönelik yoğun bir endişeleri vardır.
2. Kaçıngan Bağlanma
Bu bağlanma stilinde ise bebeğin ihtiyaçları tutarlı olarak karşılanmamıştır ve ilgisiz kalmıştır. Bu nedenle bu bireylerin başkalarına karşı benlik algıları olumsuzdur.
- Bu bireyler başkalarına güvenmenin ve bağ kurmanın tehlikeli olduğuna, sonunda acı çekeceklerine inanırlar. O nedenle kendilerini geri çekerler.
- Yakın ilişki kurmakta zorlanırlar.
- Duygusal ihtiyaçlara karşılık vermekte zorluk çekerler.
- Fazla yakınlık onları huzursuz eder ve kaçma eğilimi gösterirler.
Güvensiz bağlandığınızı düşünüyorsanız paniklemeyin. Bu stiller farklı ilişki ve iletişim biçimlerine izin vererek, deneyerek değişkenlik gösterebilir. Şu anki bağlanma stiliniz her zaman aynı kalacak diye bir kural yoktur.
Peki sizce siz hangi bağlanma stilini sergiliyorsunuz? Zorlandığınız alanlar oluyor mu? Belki de kendimizi mercek altına almanın tam zamanıdır. Unutmayın, sağlıklı ilişkiler önce kendimizi anlamakla var olabilir.