Gelişen Toplumda Kadının Rolü
“Cennet anaların ayaklarının altındadır,” sözünü benimsemiş bir gelenekten gelen toplumumuzda kadınlarımız hayatın her alanına pozitif yönde katkı sağlıyorlar. Toplumda kadın denince akla geniş açılımları olan toplumsal cinsiyet kavramı gelmektedir. Ne yazık ki bu kavramın özünde kadınlık ve erkekliğin toplumsal öğretileri ve kalıpları vardır. Temeli erkeğin üstünlüğü ve otoritesine dayanan ataerkil toplumlarda kadın erkek eşitliğinden söz etmek hayalden öteye geçmiyor.
Çalışma hayatında cinsiyete dayalı iş bölümü kadın ve erkek arasında eşitsizliği getirdiği gibi kadınların öz kaynaklara erişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Ve sözünü ettiğimiz bu eşitsizlik zamanla kadın erkek arasında kutuplaşmaya kadar gidebiliyor. Bu durum toplumun ekonomik, siyasal ve kültürel gelişimini sekteye uğrattığı gibi ülke kalkınmasının önünde de engel teşkil etmektedir.
Kadın, erkek eşitliğinin olmadığı toplumlarda cinsiyet ayrımcılığı; sağlıktan kültüre, hukuktan sanata ve hatta eğitimden çalışma yaşamına varana kadar yaşamın her alanında ciddi sorunları beraberinde getirmektedir.
Oysa kadınlarımıza fırsat verildiği taktirde; siyasetten müziğe, spordan sanata ve iş yaşamından bilime kadar elde ettikleri başarıyla sonraki nesillere ilham kaynağı oluyorlar. Örneğin Rus işgaline karşı Erzurum’daki direnişin simgesi haline gelen Nene Hatun, ilk kadın pilotumuz Bedriye Tahir Gökmen, ilk kadın heykeltıraşımız Sabiha Bengütaş ve ilk kadın doktorumuz Safiye Ali gibi tarihe isimlerini altın harflerle yazdıran kadınlarımız başarılarıyla sonraki nesillere öncülük etmişlerdir. En nihayetinde birçok medeniyete beşik olan Anadolu’da Türk Kadını derin izler bırakmaya devam ediyor.
Başarılı bir toplum için kadının gücünün farkına varmak yeter de artar bile. Ve unutmayın kadın insan, erkek ise insanoğludur.
Hayatın her alanına kadın elinin değmesi dileğiyle…
Öncelikle erkek bir yazarın kadın temalı bir yazıyı yazması tuhafıma gitti. Fakat yazıyı okuduktan sonra yazarı tebrik etmek istedim. Gerçekten çok etkili ve başarılı bir makale olmuş. Yazarın yeni yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum.
Özlem UÇKURU
Çok teşekkür ediyorum Özlem hanım. Yazarlar cinsiyet ayırımı gözetmemelidir. Toplum yararına olan her konuda yazmak gerekir.
Tekrar teşekkür ediyorum.
Saygılarımla
Yılmaz Ali
Yine çok başarılı bir yazı olmuş hocam. Kutlarım. Kadın bir yazar olarak, keyifle okudum.
Çok teşekkür ediyorum Müzeyyen hocam. Desteğiniz benim için çok önemli
Fevkalade bir yazi Hocam, sizi bilim’e, sanat’a ve esitlige olan tum inancimla selamliyorum.
Saygilar
Antonio
Sevgili kardeşim öncelikle sana gönülden teşekkür ediyorum. İskoçya’ya selam olsun.
Gerçek sanatçı memleket meselelerini iyi analiz eden ve konu üzerinde çalışmalar yapanlardır. Bu anlamda Yılmaz Ali’yi tebrik eder, edebiyat yolunda başarılar dilerim. Hocamızın kitaplarını da en kısa zamanda temin edeceğim.
Ceren Büyüküstün
Bence her edebiyatçı memleket meselelerini iyi analiz etmekle yükümlü olduğu gibi konu üzerinde çalışmalar yapmalıdır. Teşekkür ediyorum.
Bence her edebiyatçı memleket meselelerini iyi analiz etmekle yükümlü olduğu gibi konu üzerinde çalışmalar yapmalıdır. Teşekkür ediyorum.
Saygılarımla
Yılmaz Ali
Kaleminize sağlık